Žarek tedna

'Gorski izvir, morje te čaka, kot da je tvoja mati. Toda, mar ni?
Nisi je videl, pa vseeno potuješ k njej, kakor otrok v maternici ne vidi mame, a potuje k njej. Toda mar ne potuje, mar ne potuješ?
Gorski izvir, ali lahko ne tečeš, se ne odzoveš, ne vrneš svoji materi ljubezni?'
Sto in osem, V. Krmpotić

Z EFT-jem (tehniko doseganja čustvene svobode) in TKM-jem (tradicionalno kitajsko medicino) do harmonije

Povezave med elementi

Sobota, 7. november 2015

Kako znanja o krožnih povezavah med organi iz Tradicionalne kitajske medicine (TKM) s pridom uporabimo pri kratkem vsakodnevnem tapkanju.

Že Gary Craig, začetnik EFT-ja je ugotovil povezavo med:

posameznimi točkami na meridijanih
negativnimi čustvi
ter energijskim sistemom telesa.

Sama rada rečem, da je EFT mlajša sorodnica starodavne vzhodnjaške medicine. To je tudi eden od razlogov, zakaj mi je pred dvema letoma EFT tehnika vzbudila zanimanje.

Vsako telo vedno teži k ravnovesju...

Da pa bi lažje to razumeli, sem vam pripravila nekaj osnov iz starodavnih modrosti:

Kitajska tradicionalna medicina je zasnovana na filozofiji Yin in Yang ...

Voda življenja

predstavitev kozarcev in vrča Coventina

Ponedeljek, 5. oktober 2015

Zdaj Vam lahko s ponosom predstavim kozarec Coventina: utelešenje sanjske resničnosti pravljice o vodi življenja, največ, kar vam lahko ponudim za zavestno pitje tega elementa. Njegova oblika je gladka, čista in elegantna, skrbno je izdelan iz pravega izbranega stekla, v sebi pa lahko hrani tri dcl tekočine, namenjene naravnemu prečiščevanju in oplemenitenju. Njegove pozitivne, ljubeče ter spodbudne lastnosti dopolnjuje se blagoslov boginje Coventine in prefinjena podoba njene svete rastline lilije. Kozarci so premišljeno informirani, zato prinašajo sposobnost prebujanja in oživljanja, razstrupljevanja, spreminjanja in čiščenje vode. Prepričana sem, da Vas bo voda iz naših kozarcev Coventina navdahnila za bolj izpolnjujoče, srečnejše življenje, polno ljubezni, radosti, zdravja in ustvarjalnosti. V tolmunu svojih novih vizij boste odkrili zaklade davno pozabljenega notranjega miru in vaše srce bo znova utripalo v čistih ritmih matere Zemlje, narave, vsega živega, kar nas obdaja.

Živeti naravo in Revolucija ene slamice

avtor Masanobu Fukuoka

Sreda, 22. julij 2015

»Žito vznikne iz žitnega zrna in riž se porodi iz riževega. Riževo polje je to isto zrno, desettisočkrat pomnoženo. Kakijevec se rodi iz kakijevega semena. Kakijevčeve liste in deblo in korenine in cvetove in plodove vse naredi kakijevec. Čim pametnejši je človek, tem manj ve o stvareh, ki nastajajo brez njegove roke in brez najmanjše potrebe po njegovi pameti. Človeška pamet še vedno ne razume, da ne zmore napraviti riževega zrna ali kakijevega lista.« – Masanobu Fukuoka

Te Dni je pri založbi Porezen izšel nov prevod druge knjige Masanobuja Fukuoke ŽIVETI NARAVO, ki jo je neposredno iz japonščine prevedel Domen Kavčič. Knjiga je zanimiva tako kot REVOLUCIJA ENE SLAMICE ne le za tiste, ki jih zanima permakultura in naravno kmetovanje. Revolucija ene slamice ima globok, če ne kar trajni in večni pomen, saj je prežeta s »filozofijo niča« in nič manj kot zenovskim pristopom do kmetovanja, prehrane in življenja nasploh.

Knjiga ŽIVETI NARAVO prinaša pet intervjujev, nastalih za japonsko državno televizijo. Skoznje sledimo Fukuokovi misli v obdobju po tem, ko je s prvim odmevnejšim (angleškim The One-Straw Revolution, 1978) prevodom naposled smelo zakoračil na mednarodni oder in si začel pridobivati sledilce po vsem svetu. 

 

Raj na zemlji, zakaj pa ne?

Ekološka naselja in trajnostna kultura bivanja, Nara Petrovič

Sreda, 22. julij 2015

Tisoči Slovencev so se sredi razgretega betona in plastike začeli počutiti utesnjeno. Eni bolj, drugi manj vneto iščejo poti nazaj k naravi. V nezavednem nosijo spomin na njeno lepoto, v duhu intuitivno prepoznajo njeno čistost kot svoj dom. Manjka jim le še majhna spodbuda, da se umaknejo iz umetnega sveta in da, dobesedno, svobodno zadihajo.

Podoboslovje Zakaj pa ne? Kdo nam brani živeti v raju? Sami sebi tega ne dopuščamo! Noben politik, noben šef nam ni kriv, da živimo tako, kot živimo. Krive so podobe, ki jih nosimo v zavesti in katerih sužnji smo. Ko bomo spremenili podobe v glavah, bomo spremenili tudi način življenja. 

Vse več pogumnih ljudi na zemlji materializira živi raj. Ta raj ni nekakšna od Boga dana ideološka utopija, temveč realna stvaritev milijonov človeških rok. Ljudje so začeli verjeti, da jim ni treba čakati na raj, ki naj bi se spustil po božjih poslancih, ampak da lahko sami že danes začnejo ustvarjati svoj raj. Merilo raja je življenje – živo velja
več kot mrtvo. Zato je ustvarjanje vrta, na katerem se bohoti življenje, visoko duhovna dejavnost in preprosto delo na zemlji je višja religija kot obiskovanje kamnitih svetišč.

Njej ljubi vrtičkarji in Iz Anastasijinih nasvetov

Odlomek iz I. knjige Zveneče cedre Rusije, Anastasija, Vladimir Megre

Ponedeljek, 22. junij 2015

Če bi povedal vse, kar pravi o vrtičkarjih, kak pomen jim pripisuje, bi morali vsi prednje dobesedno pasti na kolena. Čisto zares. Prepričana je, da so vse nas rešili lakote, da v duše sejejo dobro in da vzgajajo družbo prihodnosti … Vsega se niti ne da našteti, treba bi bilo napisati posebno knjigo. Ona pa se celo trudi, da bi vse to dokazala in utemeljila.

Prav vse na Zemlji, vsaka travica in vsaka žuželka, je ustvarjena zaradi človeka, z nalogo in namenom, da mu služi. To potrjuje množica zdravilnih rastlin, vendar človek vašega sveta ve premalo, da bi lahko v polni meri uporabljal možnosti, ki so mu na voljo v njegovo dobro.«

»Zjutraj, najbolje ob sončnem vzhodu, je treba bos oditi na vrt in se približati tistim rastlinam, h katerim se nam zahoče. Lahko se jih dotaknemo. 

Pet elementov po Ayurvedi – Pancha Macha Bhuta

Sreda, 13. maj 2015

Tako človeško telo kot naša subtilna notranjost vedno teži k harmoniji. Nahajamo se v času, ko vedno bolj ozaveščamo starodavne pravire in ponovno obujamo naše pra-vedenje.

Tudi ayurvedski spisi nam svetujejo, kako naj si sami pridobimo energije elementov, ki nam jih morda primanjkuje:
- z opazovanjem neba in zvezd pridobivamo energije etra,
- z vonjanjem rastlin pridobivamo energije zraka,
- z izpostavljanjem jutranjemu soncu pridobivamo energije ognja,
- s pitjem čiste vode pridobivamo element vode,
- s hojo (bosi) po zemlji pridobivamo element zemlje;

Hektar, ki ti vdihne življenje

Ekološka naselja in trajnostna kultura bivanja

Torek, 17. marec 2015

Sam Bog je začel tako, da je zasadil vrt. —Francis Bacon

Anastasija je bila prva, od katere sem izvedel za pomen enega hektarja za vsako družino. Prepričala me je. Toda radovednost mi ni dala miru in iskal sem naprej po drugi literaturi. Pa še dopustil sem hektarju nekje v Sloveniji, da me sprejme k sebi, da v praksi preverim, ali je res tako pomemben.

Ko hodim bos po vrtu, ki rase zame, ko po gozdu in travnikih v okolici nabiram divje rastline, ko se dotikam življenja, od katerega sem odvisen, dobivam tudi občutek za sorazmernost. Zavedam se, koliko je preveč, koliko premalo in koliko ravno prav. Zame, za nas. In vidim, da je en hektar površina, s katero se da udobno preživeti. Le naučiti se moramo, kako.

Čiščenje in moč naših misli

Petek, 23. januar 2015

Energije so izredno dinamične, občutimo tudi delovanje lune ter zaznavamo finejše dimenzije. V tem obdobju je predvsem aktualno čiščenje naših odnosov. Zagotovo se je zgodil premik, saj se nam nove dimenzije odkrivajo skladno z razvojem in kozmične zakonitosti veljajo za vse enako. Tokrat predlagam, da ponovno pomislimo na čiščenje, tisto doma. Hkrati pa nas želim spomniti na še druga področja, na tista nam najbližja in najpomembnejša, na tista znotraj nas, ki se zrcalijo preko naših dejanj in se izražajo v našem domu. Prepričana sem, da je izjemnega pomena pristnost, da tisto kar govorimo in radi razlagamo drugim, počnemo sami.

Kako čista je naša garderobna omara, hladilnik, kako čiste so naše misli in odnosi doma? Čas nas vedno priganja in tudi sama kdaj pustim nepomito posodo od kosila, odložim pospravljanje perila ... V nas je nezavedno prepričanje, da se pričakuje od nas, da (v glavnem ženske) poskrbimo za čistočo stanovanja in da to mora biti opravljeno ne glede na vse ostale obveznosti. Tak pristop ni ravno pozitiven, še več, na ta način se silimo, da moramo to postoriti tudi zato, ker tega ne bo nihče drug postoril.

Šamanizem danes

Četrtek, 23. oktober 2014

Čas bi že bil, da bi sodobna znanost priznala,da pravzaprav ponovno odkriva in dokazuje prastara vedenja in dognanja t.i. arhaičnega človeka, ki si je svet, človeka in smisel bivanja razlagal z znanostjo duha. Združitev znanosti razuma in znanosti duha bi sodobnemu človeku omogočila razširiti svojo zavest in s tem prepoznati svet tudi v njegovi iracionalni ali magični dimenziji. Tudi svoje mesto v tem svetu bi tako razumel kot globji smisel in namen, ne le zgolj kot fizično bivanje med rojstvom in smrtjo, med začetkom in koncem.

Dokler naše življenje obvladuje odsotnost vedenja in izkustva naših davnih prednikov o trojstvu vsega bivajočega in celo popolno nepoznavanje in ignoranca duše in duha, bo človeštvo še naprej živelo svoje bedno življenje kot zgolj materija in le kot nekaj mehanskega, takorekoč stvar. Omejitve določajo polje mogočega.

Imamo pravico pomagati

premišljevanje o lastni moči

Četrtek, 16. oktober 2014

Kdo nam pravzaprav lahko pomaga? Pravzaprav nam ne more nihče, vse je v nas, vsa moč in odgovornost! Odgovornost ni mišljena kot neka kazen, temveč kot darilo, da imamo zmožnost poskrbeti za nekaj, kar nam je dano. Smo božji otroci in kot taki imamo pravico biti soustvarjalci. Lahko pa seveda prosimo za pomoč in prošnja zagotovo prikliče odziv! Včasih morda ne tako kot bi sami želeli, pa vendar se prošnji odzove na način, ki je v skladu z božanskim načrtom posamezne duše.

Na neki delavnici sem naletela na trditev, »Če nekomu ponudimo pomoč, mu s tem damo vedeti, da sam ni sposoben narediti potrebnega.« Ostra trditev, mar ne!? Prav vsi imamo v sebi neko pra-vedenje, kaj je prav in kaj ne in zagotovo smo vsi že doživeli, kako blagodejno de, ko nam nekdo ponudi roko, nam prižge svetlobo z iskrenim nasmehom, nas razume in verjame v nas. To je zagotovo milost in brezpogojna ljubezen.

Kakšna naj bo ta pomoč? Veliko je, da nam nekdo odstre tančico, nam pokaže orodje, ki nam bo v pomoč pri soočanju, premagovanju težave. Na prvem mestu je seveda poslušanje z odprtim srcem, empatija in sočutje. Ljudje smo tako zelo lačni razumevanja in osebnega stika, da se pogosto zatečeno v lastno temo in pestujemo bolečino, iščemo krivce zunaj sebe in ne v sebi. In to je začarani krog, ko se ujamemo v lastno pomilovanje.

Z resnico srca do svetlobe sveta

Izvedba spletne strani kABI d.o.o.
idejna zasnova HeC
2011

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Žarek, Svetovanje, naravno zdravljenje in založništvo, Helena Cesar s.p.