Žarek tedna

Tale odsev me je spomnil na čudovite besede: "Vse, kar obstaja v Vesolju in na Zemlji, tvori enotno življenjsko okolje, nerazdružljivo medsebojno povezano in s človekom v središču."  -Anasta, V. Megre

Prebujeni v mesec april

Sreda, 1. april 2020

Lepo pozdravljeni,

Ker smo v izrednih razmerah in imamo več časa, sem se odločila za (tedenske) novice – tudi zato, da vam izkažem podporo in vam sporočim, da mislim na vas in vas pogrešam. Vsi se navajamo na novi ritem, spremljamo dnevne novice v pričakovanju umiritve stanja in seveda spoštujemo ukrepe za zajezitev širjenja okužbe. Upam in želim, da ste dobro.

 

Starosvetnosti - Ime meseca aprila je možno razložiti na različne načine. Nekateri sodijo, da je v zvezi s staro latinsko besedo »apricus«, ki pomeni sončen, drugi jo izvajajo iz glagola »aperio«, ki pomeni odpreti ali tudi odkriti, razodeti, razložiti. Po obeh razlagah naj bi torej ime označevalo mesec, ki je soncu in pomladi odprl vrata. Ime Mali traven, kot ga poznamo še danes je skupno več ali manj vsem slovenskim narodom, saj je povzeto iz staroslovenskega besednega zaklada. Beseda traven ponazarja čas, ko začne zeleneti trava.

Za rojstni dan sem dobila Antropozofski koledar duš Rudolfa Steinerja, ki se začne s 1. 4. in ima za vsak teden neko misel. Morda je to priložnost, da te misli podelim tudi z vami. Morda se nam skozi to premišljevanje razkrijejo velike skrivnosti življenja, če svoj brezčasni zaznavni in miselni ritem na ustrezen način povežemo z ritmom narave. Tako lahko postane leto prapodoba človekove duševne dejavnosti in s tem ploden vir spoznavanja samega sebe.

Ko sonce iz širjav svetov človekovemu smislu govori in radost iz globine duše se v gledanju s svetlobo zlije, se misli iz ovoja sebe izvijejo in v daljni prostor poletijo ter topo vežejo na bit Duha človeško bitje. -Rudolf Steiner

Zdrav življenjski slog je osnova za ohranjanje zdravja na več ravneh. In ker je pomlad čas čiščenja, nadaljujemo s prečiščevanjem telesa.

Ad 1/ Čiščenje telesa – preprosta priporočila

V predhodnih vrsticah smo bili pozorni na uživanje hrane, tokrat pa bomo nadaljevali s tekočinami, in sicer prečiščevanje prebavnega trakta z vodo. Voda je univerzalno, a počasi delujoče topilo, ki zelo dobro čisti organizem in iz njega spira nečistoče in toksine. Te dni smo bili deležni tudi snežne odeje. Starodavne modrosti pravijo, da nam voda iz stopljenega snega podarja »drugo« življenje. Tudi Anastasija nam predlaga pomlajevanje z vodo, nasploh je odlično, če imamo v bližini svojega kraja možnost, da gremo po izvirsko vodo.

Voda ima spomin – vse kar ji povemo, ali pa razmišljamo v njeni prisotnosti – to bomo tudi dobili. Ponujam vam izziv, da preden popijemo požirek vode, se vodi zahvalimo in izrečemo svojo željo - npr. da bi ledvice normalno delovale, da se očisti prebavni trakt … S pomočjo čistih misli, dobrih besed, molitve ali mantre si lahko vsak posameznik okrepi zdravje. Nasploh starodavne modrosti priporočajo, da je pred uživanjem tekočin človek umirjen!

Voda se odzove tudi na zvok. Pod vplivom harmonične glasbe ali določenih zvokov sama postane harmonična in spodbuja telo k izločanju nečistoč. Pripravite si kopel in užijte blagodejnost tople vode, prižgite svečko in prisluhnite glasbi, ki bo v vas vzbujala radostna čustva.

Za jetra že od nekdaj velja, da so naš največji laboratorij, ki  ohranja življenje. Od zdravja jeter je odvisno naše razpoloženje in življenjska aktivnost. Več o delovanju jeter si lahko preberete tudi na spletu, želim pa poudariti, da v minuti skozi jetra steče 1,5 litra krvi, zato je še kako pomembno, da jetra ostanejo zdrava. Jetra ne sodelujejo samo pri presnovi vseh snovi (skrbijo za izgradnjo ter razgradnjo potrebnih sestavin), temveč ščitijo organizem pred škodljivimi snovmi in pomagajo pri izločanju toksinov. Prav je, da jetra neprestano podpiramo in jim pomagamo pri regeneraciji. Ste vedeli, kajne, da pri motenem delovanju jeter prihaja do psihičnih sprememb?

Kako lahko podpremo svoja jetra? Lahko segrejemo dlani in jih položimo na desni rebrni lok (na jetra) in si predstavljamo, da vdihujemo zeleno svetlobo. Lahko si skuhamo blag čaj iz ognjičevih cvetov, ga pijemo in se pogovarjamo s svojimi jetri, jim zaželimo zdravje ter jim namenimo tople besede hvaležnosti.

Nadaljevanje bo sledilo …

 

Žarek ostaja zaprt do preklica. Če bi želeli katero izmed knjig - na voljo so vam odlični priročniki, sploh za divjanje v naravi (v vaši občini seveda) ali morda cedrove izdelke, mi sporočite. Dvakrat tedensko bom odpošiljala po pošti – nakup pa je možen samo po predhodnem plačilu, da se izognemo nepotrebnim stikom.

 In še "domača naloga": Dihajte, izdihnite negativno, vdihnite pozitivno. Dihalne vaje, vadbo lahko izvajate tudi preko brezplačne aplikacije http://nirvana.fitness/Cloud7/

 

Ostanite zdravi, Helena iz Žarka

Vzbrst pomladi in zdrava pamet

Ponedeljek, 23. marec 2020

Kar nisem našla pravih besed v teh dneh in sem se umaknila vase in v naravo. Narava zdravi s svojim zelenjem, s prebujanjem, obljubo življenja, ki se obnavlja. Zavedam se odgovornosti pisanja, ki naj bi bilo predvsem spodbudno in nas morda pripravilo k premiku v razmišljanji in tudi v delovanju – z namenom, da ohranjamo v sebi mir in zdravo pamet ter negujemo človečnost.

Nesmiselno se je proti tem silam bojevati z merjenjem moči in usmerjati svojo misel proti njim, kajti naše misli so hrana tem silam. Misel je treba usmeriti v aktivno ustvarjanje podobe in stanja zdravja, radosti, ljubezni, blaginje in sreče.

Zdrav življenjski slog je osnova za ohranjanje zdravja na več ravneh. In ker je pomlad čas čiščenja ... 

Vaja za pomirjanje ...

Gregorjevo je začetek pomladi

aktualne novice

Četrtek, 12. marec 2020

V ljudski zavesti je današnji dan začetek pomladi – Gregorjevo, čas, ko se ženijo ptički. Marsikje se je ohranila navada spuščanja luči po vodi, ki pa so jo naši predniki razumeli kot neki prehod iz starega v novo. Obredje je predstavljalo vzpostavitev harmonije, kar je omogočalo moč novega rojevanja. To potrebujemo tudi danes!

Želim nam, da bi ne glede na vse novice, ki jih spremljamo, bolj prisluhnili sebi in uporabili zdravo kmečko pamet. Vsi vemo, da energija sledi misli, da privabimo tisto, česar se bojimo … Toliko vznemirjenja se širi, zato dani položaj izkoristite, da storite nekaj dobrega zase, nekaj kar vas bo umirilo, četudi le prisluhnete ptičjemu petju, greste na sprehod v gozdiček, si naberete regrat, greste po izvirsko vodo, si pripravite zdrav obrok …

Prav je, da smo odgovorni in da upoštevamo navodila, ki nam jih posredujejo mediji. Prav je, da prevzamemo odgovornost za svoje zdravje, ki se začne pri meni. Prav je, da skrbim za higieno – ne samo telesno, temveč tudi miselno, čustveno, duhovno – namreč imunski sistem združuje vse ravni! Morda imam zdaj več možnosti, da preberem dobro knjigo, več časa, da sem zavestno povezana s seboj, več časa posvetim telesni vadbi …

Placebo ste vi, Odvadite se bito to, kar ste, Postanite brezmejni

Joe Dispenza in njegove uspešnice

Torek, 3. marec 2020

Placebo ste vi, ki spreminja paradigmo, dobesedno izstreli onkraj prepričanja, da je učinek placeba nekakšno odstopanje oziroma napaka.

Joe Dispenza spaja trdne znanstvene dokaze z navdušujočimi vpogledi in s tem, ko širi obzorja mogočega, premika meje znanega. Znanost jemlje resneje od večine znanstvenikov, v tej osupljivi knjigi pa z najnovejšimi znanstvenimi dognanji na področjih epigenetike, nevroplastičnosti in psihonevroimunologije oblikuje logični sklep: vi in prav vsi ljudje oblikujemo svoje možgane in telo z mislimi, čustvi, nameni in transcendentalnimi stanji, ki jih izkusimo. Knjiga Placebo ste vi vas vabi, da s temi spoznanji oblikujete novo telo in si ustvarite novo življenje.

Videli boste, da to ni metafizična izjava. Včasih vam bo ob branju celo neprijetno. Ampak vztrajajte. Nelagodje je samo znak vpliva vašega starega jaza, ki ugovarja zaradi neizogibnosti sprememb, ki vas bodo preobrazile, ter motenj, povezanih z vrednostmi hormonov. Avtor pravi, da so lahko ti občutki neudobja preprosto biološki odziv na razkroj starega jaza.

Drugi del knjige vam prinaša meditacijske vaje, pri katerih se metafizično konkretno uresniči. Brez težav lahko meditirate sami in na svoji koži preizkusite pestro paleto zmožnosti, kako biti sam svoj placebo. Cilj knjige je spremeniti vaša prepričanja in zaznave o vašem življenju na biološki ravni. Tako boste navdušenje nad drugačno prihodnostjo uresničili na snovni ravni.

Zvončki in trobentice - aktualen pomladni prispevek

premišljevanje o starodavnih modrostih z napotki

Torek, 25. februar 2020

»Zvončki in trobentice, mačice, vijolice spet iz zemlje vzklijejo, zdaj pomlad je tu…«, nam je veselo prepevala Marjana Deržaj. Vsi se razveselimo pomladi, ker nas jutra prebujajo s ptičjim petjem, ker nas prevzeme nova energija življenja in radosti. Narava vzbrsti skozi drhtenje in nam v svojem razcvetu ponuja svoje prve darove.

Da bi sami kar najbolje poskrbeli za harmonijo v telesu je dobro slediti napotkom, kako vzpostavljati ravnovesje skozi dnevno rutino, ki se imenuje DINACHARYA. Redna dnevna rutina je bistvena za ohranitev dobrega zdravja in za pretvorbo našega telesa, uma in zavesti na višji nivo delovanja. Redna dnevna rutina nam pomaga pri usklajevanju z naravnimi ritmi in vzpostavljanju ravnovesja, uravnava našo biološko uro, pomaga pri prebavi, absorbciji in asimilaciji hrane ter vpliva na samospoštovanje, disciplino, mir, srečo in dolgo življenje.

Zlata Nirvana dekleta

izkušnje vadečih v skupini Nirvana fitness - Ubuntu – Jaz Sem, ker Smo

Četrtek, 6. februar 2020

Tretje leto se že dobivam z dekleti iz tretjega življenjskega obdobja, ki meji že na četrto, in skupaj vadimo Nirvano fitness. Zame so čudovita radostna dekleta, kajti njihov duh je mladosten in so mi  vzor! Mlajšim udeleženkam (v drugih skupinah) rada ponavljam, kako pomembna je redna celostna vadba Nirvane Fitness, saj je to najboljša naložba za zdravo in aktivno starejše obdobje!

Najbolje, da dekleta kar sama povedo, kakšne so njihove izkušnje ob vadbi Nirvane fitness. Adela je zbrala misli in utrinke:

Biologija prepričanj in Ko telo reče ne

Novost v naši ponudbi

Ponedeljek, 13. januar 2020

Biologija prepričanj,  Znanstveni dokaz o nadvladi uma nad snovjo

Ta dopolnjena izdaja ob deseti obletnici svetovne uspešnice Biologija prepričanj glavno sporočilo prvotne izdaje dopolnjuje z najnovejšimi znanstvenimi odkritji – in v zadnjem desetletju jih je bilo veliko. Biologija prepričanj je prelomno delo na področju nove biologije.

Nekdanji profesor in priznani znanstvenik dr. Bruce H. Lipton

 

Ko telo reče ne

Svetovno znani predavatelj in avtor, kanadski zdravnik Gabor Maté, se je v knjigi Ko telo reče ne namenil pisati o učinkih stresa na zdravje, zlasti v primerih skritega stresa, ki ga vsi črpamo iz zgodnjega programiranja in je tako globok, tako subtilen vzorec, da imamo občutek, kot da je del našega resničnega jaza

 

 

Voda kot energijsko informacijska matrica Življenja

zapis Marie Ane Kolman

Ponedeljek, 6. januar 2020

Čudeži se ne dogajajo v nasprotju z naravo sveta. Mi jih imenujemo čudeže, ker resnične narave sveta ne razumemo več. Tako imenovane čudežne ozdravitve s pomočjo vode so ena izmed skrivnosti delovanja vode. Nekoč so jo poznali čarovniki in zdravilci, ki so znali zdravilne uroke prenesti v vodo tudi tako, da so »šepetali v vodo« posebne uroke. Navidezno »čaranje« pa je bilo v resnici precej resen postopek strukturiranja vode. Vedun je vodo v posebni posodi, imenovani stupa, s skrivnostnimi tehnikami prestrukturiral in jo programiral na zdravje, srečo, blaginjo in zaščito. Takšno vodo je nosil od hiše do hiše in jo dodajal v sode z vodo za pitje. Magija vode se je marsikje ohranila do danes. Znana je npr. starodavna tradicija slovanskih žensk, da jutranjo roso uporabljajo kot sredstvo za pomlajevanje. Zgodaj zjutraj so odšle nabirat jutranjo roso tako, da so čez cvetoče travniške rože položile platneno krpo, ki je vsrkala jutranjo roso, na kar so krpo ožele v posodo iz gline ali brezove skorje.

Naši predniki so zelo dobro poznali zakone narave. Vedeli so tudi, da lahko človek s svojimi mislimi, čustvi in besedami deluje prek vode na samega sebe in tudi na druge ljudi. Iz pravljic in legend nam je poznan običaj, da so hodili za bolne svojce po vodo na izvir, pri čemer je bilo pomembno, da se je voda iz izvira zajela ob točno določenem času v glinen vrč. Medtem, ko so zdravilno vodo nosili, je veljalo strogo pravilo: »Ne izgovori niti besede in ne imej slabih misli!«

Danes znanstveniki vodo raziskujejo kot energijsko-informacijsko matrico življenja in pri tem ugotavljajo, da ima voda sposobnost ...

Datumi za vodo ...

Zima, zima bela… in element vode

Ponedeljek, 2. december 2019

V času zime energije mirujejo. To je čas, ko nas ledena jasnost umirja, prav tako nas z mirom objame zasnežena pokrajina.  Ne manjka pa niti razigranih zimskih radosti! Polni smo pričakovanja  praznikov in novih začetkov. Še pred tem pa je potrebno zaključiti staro leto, narediti notranjo inventuro.  Ponavadi  si zaželimo vse dobro v novem letu in tudi pričakujemo tako. Velikokrat  se soočamo s tem, da življenje ni enostavno, da smo dnevno na preizkušnji.
Se zavedamo moči svojih misli, ko včasih nezavedno sprejemamo dnevni ritem, ki nam ga na nek način vsili način življenja? Je možen drugačen pristop?  Nas narava v tem podpira?
Omenili smo že, da tako Ayurveda kot kitajska tradicionalna medicina  posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom,  da posameznik sledi sezonski rutini, ki se imenuje ritucarya  skozi utrip narave. Tako je  možno živeti  v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju.

Kaj naj svetuje Ayurveda v okviru sezonske rutine za zimski čas
Pozimi  hodimo spat bolj zgodaj in lahko vstajamo kasneje. Skozi dan smo umirjeni in ne hitimo, kljub življenjskemu ritmu. Nosimo svetle, tople barve kot sta rdeča in oranžna. Na jedilniku povečamo količino toplih jedi kot so juhe, enolončnice, žitarice s toplim mlekom z namenom, da izravnamo učinke zimskega mraza. Čez dan pijemo veliko toplih napitkov kot na primer ingverjev čaj in druge zeliščne napitke, ki nas segrevajo. Ko gremo ven, si ne pozabimo pokriti glave.

Po dežju (vedno) posije sonce

Sreda, 20. november 2019

Po tednu deževja je (v ponedeljek) posijalo sonce in narava se je kopala v blagodejni topli svetlobi! Ta (narava) nam ves čas kaže razmerje in odsev – tako kot znotraj (nas) – tako zunaj (nas). Listje z dreves je že skoraj odpadlo … In kljub temu da (vsak po svojih močeh) sprejemamo neizbežno, popravljamo tisto, kar lahko, je vsak dan treba začeti znova!

Začeti dan z novim vdihom in preveriti pri sebi, koliko smo naVIDHnjeni, koliko imamo moči in radosti. Kljub linearnemu pogledu na svet, v katerega smo vpeti in nas zaposluje, izčrpava, se vsi zavedamo tudi cikličnosti in zakonitosti narave. Vemo, da za vsakim dežjem posije sonce in včasih nas razveseli tudi mavrica – simbol zaveze med svetom bogov in nami.

Ujamem trenutek, ko se sonce ljubi z menoj, me krepi, boža in podpira. Diham in sem ter sprejemam lepote jeseni. Neprecenljivo! Sonce, njegova moč in naša srčnost sta pravzaprav iz iste energije! Vemo, da v jesenskem času potrebujemo bolj kalorično hrano, ki nam da več energije, ki nas ogreje. Tudi ni vseeno, s kakšnimi drvmi kurimo v kaminu. Ko les gori, nam drevo daje svetlobo in toploto. Kaj pa jaz, ti in vsi mi, koliko prijazne energije vlagamo v delovanje, v človeške odnose, predvsem v odnos s seboj? Lahko izmerimo kalorije nasmeha?

 

Z resnico srca do svetlobe sveta

Izvedba spletne strani kABI d.o.o.
idejna zasnova HeC
2011

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Žarek, Svetovanje, naravno zdravljenje in založništvo, Helena Cesar s.p.